Hoe groot laat je je foto's afdrukken?

Afmetingen van kleine en standaard formaat fotoafdrukken

De meest gebruikte standaard formaten zijn: 

  • 10 x 13 centimeter (een beeldverhouding van ongeveer 3:4) en
  • 10 x 15 centimeter (bij een beeldverhouding van 2:3)

Net een maatje groter maar nog erg handzaam is:

  • 13 x 17 centimeter (beeldverhouding van ongeveer 3:4) en
  • 13 x 19 centimeter (beeldverhouding van ongeveer 2:3)

Let op: dit zijn de maximale maten, de werkelijke maat van de foto is afhankelijk van de beeldverhouding. Kies je voor 10 x 15 centimeter en je foto heeft een beeldverhouding van 3:4? Dan wordt de foto wel 10 centimeter breed maar minder dan 15 centimeter lang. De rest van het papier wordt afgesneden. De lengte van de foto wordt dus bepaald uit de beeldverhouding van de foto.

Alle kleine maten en hun prijzen bij de bekendste fotoservices op een rij.

Groter formaat fotoafdrukken

Wil je een foto aan de muur hangen, eventueel in een lijst? Dan is er keuze uit heel veel grotere maten. Je kunt zo bijvoorbeeld een poster van 1.20 m hoog en 80 centimeter breed laten maken.

De beschikbare afmetingen verschillen per aanbieder: de een heeft maar enkele maten en bij de ander kun je de afmetingen zelf vrij bepalen. Dus zoek vooral even verder als jouw maat er niet tussen zit!

In de bestelsoftware is het bij sommige aanbieders mogelijk om teksten op je foto te zetten of andere creatieve bewerkingen te doen.

Alle maten en prijzen van fotoafdrukken van ongeveer 20 x 30 cm
Alle maten en prijzen van fotoafdrukken van ongeveer 30 x 40 cm
Alle maten en prijzen van fotoafdrukken van grote afdrukken en posters vanaf 50 cm breed

Welke maat voor een foto aan de muur?

Smaken verschillen, maar kies geen te klein formaat. Eén grote foto geeft vaak een veel mooier en rustiger effect dan een aantal kleine foto's. 

De hoeveelheid kleur heeft wel invloed op de beleving van je foto. Een foto met felle kleuren lijkt optisch groter dan een foto met rustige tinten of een zwart-wit foto.

Wil je een grote foto aan de muur maar twijfel je over welke maat? Knip dan stukken karton uit en laat ze tegen de muur houden. Je kunt dan makkelijker zien wat het verschil is bij verschillende maten. 

Bij sommige aanbieders kun je een soort voorvertoning zien boven een bankstel of ander interieur, maar je kunt het veel beter in je eigen interieur beoordelen.

Belangrijk bij grote foto's

Als je een poster of andere grote afdruk laat maken worden er hogere eisen gesteld aan je digitale foto dan bij kleine afdrukken. Denk bijvoorbeeld aan een voldoend hoge resolutie.  

Meer over groot formaat fotoafdrukken en posters.

Hoe laat jij je foto afdrukken?

Als je je foto's laat afdrukken moet je veel keuzes maken. Behalve de afmetingen moet je denken aan de juiste afdruktechniek, het juiste papier en de juiste glansgraad. Mat of glanzend? Of iets er tussenin? 

Let op het gewicht

Grote foto’s op Acryl (Plexiglas), hout of zelfs Dibond kunnen erg zwaar worden. Als dit een probleem is voor je wand is dat een goede reden om voor Forex of Canvas te kiezen. 

Grote foto's inlijsten

Fotoposters en afdrukken op canvas zijn vaak ook met lijst te bestellen. Dit geeft het effect van een schilderij en beschermt de randen van je foto. Bij een afdruk op papier kan het mooi zijn om een passe-partout te gebruiken. Bij een foto op canvas kun je kiezen voor een traditionele lijst of een baklijst.

Als je de foto zelf wilt inlijsten dan is het verstandig om, voordat je de foto laat afdrukken, te kijken of je een lijst met de gewenste beeldverhouding kunt kopen. Je kunt eventueel gebruik maken van een passe-partout om het passend te maken. 

Meerdere foto's op één poster

Bij verschillende aanbieders is het mogelijk om een poster te maken met meerdere afbeeldingen. Dat geeft een gezellig effect. Bijkomend voordeel is dat aan de resolutie van de afzonderlijke foto's minder hoge eisen worden gesteld. Je kunt je poster in de bestelsoftware bewerken. Leuk om te maken!

IXXI wandsyteem

IXXI levert een fraaie wanddecoratie, bestaande uit aan elkaar gekoppelde vierkante foto's. Je kunt op elk plaatje een aparte foto zetten, maar je kunt er ook meerdere combineren tot één grote foto. Je eigen design-element in huis!

Je leest hier meer over IXXI.

Een fotoboek maken

Niet alle foto's even groot? Dat kan heel makkelijk bij een fotoboek. Lees bij ons alles over het ontwerpen van een fotoboek en over waar je het mooiste fotoboek bestelt.