Verbeter je fotoafdrukken met AI

De beeldkwaliteit van je foto's verbeteren met kunstmatige intelligentie

Ken je dat gevoel dat je een prachtige foto hebt genomen, maar later pas ziet dat hij niet helemaal scherp is?
Je wilt dat je foto's helder, scherp en vol detail zijn. Maar laten we eerlijk zijn, niet elke foto die we nemen is perfect scherp. Bewegingsonscherpte, verkeerde focus, of simpelweg de beperkingen van onze camera kunnen ons in de steek laten. Ook de belichting en de resolutie kunnen onvoldoende zijn voor een goede afdruk. Gelukkig leven we in een tijd waar AI-technologie ons kan helpen!

De laatste jaren heeft AI een revolutie teweeggebracht in hoe we foto's bewerken en verbeteren. Met slimme algoritmes die leren van miljoenen afbeeldingen, kunnen AI-tools ons helpen om onze foto's scherper te maken dan ooit tevoren. Deze tools analyseren je foto's, herkennen problemen zoals onscherpte of ruis, en passen complexe correcties toe die vaak verder gaan dan wat traditionele bewerkingssoftware kan bieden. En het mooie is, je hoeft geen expert te zijn om ze te gebruiken. AI is de nieuwe toverstaf in fotobewerking.

Deze AI-tools besparen niet alleen tijd door automatisering, maar werken preciezer en gedetailleerder dan we handmatig kunnen doen. 

Hoe werkt beeldverbetering met AI

Het AI-model wordt getraind met miljoenen afbeeldingen. Van elke afbeelding is zowel een scherpe als een onscherpe afbeelding nodig.

Het hart van het trainingsproces is een neuraal netwerk, een computermodel dat is geïnspireerd op de neurale netwerken van het menselijk brein. Dit netwerk wordt getraind met de verzameling afbeeldingen, waarbij het leert de onscherpe afbeeldingen te associëren met hun scherpe tegenhangers. Door dit proces leert het model patronen en texturen te herkennen.

Tijdens de training maakt het model voorspellingen over hoe een scherpe afbeelding eruit zou moeten zien op basis van een onscherpe input. Deze voorspellingen worden vergeleken met de werkelijke scherpe afbeeldingen, en de onscherpe versie. Het verschil tussen de twee afbeeldingen wordt weer gebruikt om het model aan te passen. 

Deze slimme technologie kan onderscheid maken tussen ruis en detail, ongewenste onscherpte corrigeren en zelfs details reconstrueren die in de originele foto verloren waren gegaan.

AI-tools voor fotobewerking

 • Adobe Photoshop
  Photoshop heeft in de nieuwste versies de functie 'Enhance Details'. Hiermee kun je de scherpte van je foto's aanzienlijk verbeteren.
 • Topaz Labs Sharpen AI
  Topaz Labs biedt een specifieke tool die gebruikmaakt van AI om zowel onscherpte door beweging als onscherpte door verkeerde focus aan te pakken. Met Topaz DeNoise kun je de ruis verminderen.
 • Skylum Luminar AI
  Luminar AI van Skylum heeft functies zoals AI Enhance, dat met één klik de belichting, kleuren en details van een foto optimaliseert. Met AI Structure kun je details selectief verscherpen.
 • Let's Enhance
  Let's Enhance is een online platform dat AI gebruikt om fotoresoluties te verbeteren en afbeeldingen te verscherpen zonder kwaliteitsverlies. Het is bijzonder nuttig voor het upscalen van foto's voor print of digitale weergave.
 • Remini Remini 
  is een app die AI gebruikt om oude, wazige of lage kwaliteit foto's te herstellen en te verbeteren. Het kan details scherper maken en de algehele kwaliteit van de foto verhogen.

Het verschil tussen verscherpen en het verhogen van de resolutie

Bij het verscherpen van foto's worden de randen binnen een afbeelding duidelijker gemaakt. Dit wordt gedaan door het contrast tussen aangrenzende pixels te verhogen, vooral langs de randen waar kleur- of lichtovergangen zijn. Het aantal pixels (de resolutie) blijft hetzelfde,

Het verhogen van de resolutie (upscalen) van een foto betekent het verhogen van het aantal pixels in een afbeelding om de afbeelding zonder kwaliteitsverlies geschikt te maken voor een grotere afdruk of weergave . Dit proces voegt nieuwe pixels toe aan een afbeelding op basis van de kleur en de intensiteit van de bestaande pixels door interpolatie. Het doel is om de afbeelding groter te maken zonder dat deze wazig of gepixeld wordt.

Van beide bewerkingen kun je geen wonderen verwachten. Hoewel AI steeds beter in staat is om je foto te verbeteren blijft de kwaliteit van het origineel belangrijk voor het beste resultaat.

Teveel verscherpen

Een veelvoorkomende fout is het overdrijven van het verscherpen. Dit kan leiden tot ongewenste artefacten zoals halo's rond objecten, een te korrelige textuur, of details die zo overdreven zijn dat ze de aandacht afleiden van het onderwerp van de foto. Begin met subtiele aanpassingen en verhoog de verscherping geleidelijk, terwijl je het effect op je foto in de gaten houdt.

Het is overigens niet altijd verstandig om je foto uniform te verscherpen. Een foto bestaat uit verschillende elementen, sommige met fijne details en andere met zachte overgangen. Als je de hele foto verscherpt kunnen sommige delen teveel verscherpt worden terwijl ander delen onderontwikkeld blijven. Gebruik in zo'n geval selectietools zoals laagmaskers in Photoshop en stel de verscherping per onderdeel apart in.

Ruisreductie met AI

Ruisreductie is het verminderen of elimineren van visuele ruis en korreligheid in foto's, wat vooral nuttig is bij afbeeldingen die bij weinig licht zijn genomen. AI-gebaseerde ruisreductie analyseert de foto om onderscheid te maken tussen ruis en belangrijke details, waardoor de ruis wordt verminderd zonder dat dit ten koste gaat van de scherpte van de afbeelding. Het verschil met traditionele ruisreductie is dat de AI-versie rekening houdt met de inhoud van de foto.

Kleurcorrectie en -verbetering

Kleurcorrectie en -verbetering omvatten het aanpassen van de kleurbalans, verzadiging, contrast, en helderheid van een foto om deze levendiger en meer in lijn met de werkelijkheid. Dit kan ook inhouden dat de kleuren van een foto worden hersteld die door de tijd heen zijn vervaagd of veranderd. AI-gebaseerde tools voor kleurcorrectie en -verbetering analyseren de foto om de huidige kleurwaarden en belichting te beoordelen. 

Achtergrondvervanging

Achtergrondvervanging houdt in dat de achtergrond van een foto wordt verwijderd of vervangen door een andere. Dit kan handig zijn voor portretfotografie, productfotografie, of het creëren van consistente esthetiek voor sociale media posts. De foto wordt met AI-technieken geanalyseerd om het hoofdonderwerp te identificeren en te scheiden van de achtergrond. Geavanceerde algoritmes maken het mogelijk om zelfs complexe details, zoals haar of bont, nauwkeurig te detecteren en te behouden tijdens het verwijderen of vervangen van de achtergrond. Dit werk, dat voorheen handmatige selectie en uren werk vereiste, kan nu in enkele seconden worden gedaan.

Objectverwijdering en -restauratie

Objectverwijdering is het verwijderen van ongewenste elementen uit een foto en het opvullen van de ruimte met beeld dat overeenkomt met de omliggende omgeving. Dit kan variëren van kleine vlekjes tot grotere objecten zoals personen of voertuigen. De context van de foto wordt geanalyseerd om een naadloze vervanging te genereren voor het verwijderde gebied. Door te leren van grote datasets met afbeeldingen, kan AI inschatten hoe de achtergrond eruit zou zien zonder het verwijderde object en deze ruimte opvullen met visueel overtuigende inhoud. 

Gezichtsherstel en -verbetering

Met behulp van AI kun je de gezichtskenmerken in je foto verbeteren. Denk aan het verwijderen van vlekjes, verminderen van rimpels, het verbeteren van de textuur van de huid, en zelfs het aanpassen van de uitdrukking.

De nadelen van het gebruik van AI

Zoals veel technieken heeft het gebruik van AI-tools om je fotoafdrukken te verbeteren ook nadelen. Als je de foto teveel bewerkt kan dat leiden tot een verlies van de oorspronkelijke authenticiteit van de afbeelding. Je foto kan te perfect worden en is gewoonweg niet geloofwaardig meer. Je hebt bovendien niet meer de precieze controle over de bewerkingen die je wel hebt als je handmatig ingrijpt. Ook zijn er zorgen over ethische kwesties zoals het idealiseren van een schoonheidsideaal en de mogelijkheden tot misbruik.

Laat dit je niet ontmoedigen om jouw fotoafdrukken te verbeteren met deze nieuwe gereedschappen!