De beste fotoboeken van 2024 vergeleken

Fotoboek kopen? Vergelijk en bestel het beste fotoboek

Op zoek naar het allerbeste fotoboek? Wij hebben het voorwerk al voor je gedaan! We hebben de markt grondig onderzocht. We vergeleken voor jou de afdrukkwaliteit, de prijzen en de ontwerpmogelijkheden van de leveranciers van de beste fotoboeken. Ontdek welke printservice het beste past bij jouw wensen: van budgetvriendelijke fotoboeken tot specialisten in verbluffende fotoboeken. Zo kun jij de beste keuze maken.

Wil je snel weten welke fotolabs en welke fotoboeken de winnaars zijn in onze test, dan vind je die hier. Wil je weten waarom, lees dan vooral verder.

DE BEST GETESTE FOTOBOEKEN VAN 2024

Tip: kies op je laptop of computer ‘Open in nieuw tabblad’. Je kunt zo de aanbiedingen makkelijk vergelijken.

De concurrentie tussen de fotolabs is zo groot dat er een heel duidelijk verband is tussen prijs en kwaliteit. We kunnen je aanraden om te beginnen om te bepalen in welke kwaliteitsklasse het album valt dat je zoekt. Onze nummer 1, Profotonet, levert de allermooiste professionele fotoalbums, maar die zijn niet goedkoop. Toch hebben ook zij een aanbod met verschillende kwaliteiten fotoboeken, en dus ook betaalbaarder albums.

Hier moet je aan denken bij het kiezen van een fotoboek

Lees onze tips over het online ontwerpen en maken van je fotoboek. Heb je nagedacht over de inhoud, de indeling, de titels en de bijschriften? Dan kun je een keus maken over deze eigenschappen van je fotoboek:

 • het formaat van het fotoboek
 • het aantal pagina's
 • mat of glanzend papier, of iets er tussenin
 • de papierdikte en de papierkwaliteit
 • de omslag: harde kaft of dunne kaft, papier of ander materiaal
 • vlakliggend, normale binding of ringband

Ook iets om rekening mee te houden: een fotoalbum groeit vaak uit tot een serie fotoalbums. Kies dus vooral de eerste keer bewust, zodat je later het zelfde type boek kunt bijbestellen.

Het formaat van je fotoboek

Zoek je een klein boekje om makkelijk mee te nemen naar je vrienden? Of juist een statig luxe boek voor op de koffietafel of een standaard? Moet het boek in je boekenkast passen? Dat zijn de eerste vragen bij het bepalen van het formaat. Maar ook belangrijk: hoeveel foto's heb je en hoeveel foto's wil je op een pagina zetten?

En dan is er de keuze voor de verhouding tussen lengte en breedte: staand, liggend en vierkant. Die varianten zijn in allerlei groottes en verhoudingen leverbaar. Wat is de beeldverhouding van je foto's, en wil je die behouden? 

Kies bij voorkeur een boek met de zelfde beeldverhouding als je foto's. Je hoeft dan de foto's niet af te snijden als je ze op een hele pagina plaatst. Houd hierbij rekening met staande (portrait) en liggende (landscape) foto's.

Het aantal pagina's van je fotoboek

Als je één foto per pagina afdrukt, krijgt een fotoboek al snel veel pagina's. Je kunt er dan ook voor kiezen om meerdere foto's per pagina af te drukken in een boek met wat grotere afmetingen. Je foto's komen dan wel wat minder tot hun recht omdat ze de aandacht van de kijker moeten delen. Uiteraard kun je het aantal foto's per pagina afwisselen, maar zorg wel voor een beetje regelmaat.

Als je begint met het indelen van je fotoboek kan het lijken dat het boek een vast aantal pagina's heeft. Je kunt echter bijna altijd in de loop van het bestelproces extra pagina's toevoegen. Dat kan echter niet onbeperkt; er is altijd een maximum dikte van het boek. Je betaalt per extra pagina, en dat kan snel oplopen. Soms kun je zelfs beter twee fotoalbums maken! Maak dus vooraf een rekensommetje hoeveel pagina's je nodig denkt te hebben. Verzeker je ervan dat je het aantal pagina's voldoende kunt uitbreiden (of verminderen). 

De papiersoort van je boek

Over papiersoorten en glansgraad hebben we een aparte pagina. Voor je fotoboek geldt, net als bij losse fotoafdrukken, dat je bij glanzend papier snel vingers gaat zien door het bladeren. Kies bij twijfel voor een mattere variant. 
Kies je toch voor glanzend papier, zorg dan dat er minstens een centimeter marge rond de foto's zit. Dan komen de meeste vingerafdrukken bij het doorbladeren niet op de afbeeldingen. 
Bij glanzend fotopapier komen de kleuren meer tot hun recht. De spiegeling kan echter erg hinderlijk zijn bij bepaalde lichtomstandigheden.

Bij sommige aanbieders kun je kiezen voor een afdruk op speciale papiersoorten of op fotochemisch papier. Bij fotoboeken die op normaal papier zijn geprint is, als je goed kijkt, een fijn raster te zien is. De Fine Art papiersoorten worden geprint op betere printers met een veel fijner raster. Bij fotochemische afdrukken zijn de kleurvlakken vloeiender en egaler. Deze betere fotoboeken zijn meestal vlakliggend, wat een groot voordeel is.

Voor de dikte geldt: hoe groter het fotoboek, hoe dikker het papier moet zijn. Onze ervaring is dat de fotolabs wel zorgen dat het papier voldoende dik is voor het formaat fotoboek dat ze aanbieden.

De beste fotoboeken vergeleken

Je zult aangenaam verrast zijn door de hoge kwaliteit van de fotoafdrukken, inclusief scherpte en kleurweergave. Echter, de keuze van je omslag en papiersoort speelt een cruciale rol in hoe jouw fotoboek uiteindelijk aanvoelt en eruitziet. De meeste fotoboeken worden geprint in een goede kwaliteit. Alleen een professional zal niet tevreden zijn met de scherpte en de kleurweergave van de goedkopere boeken. De keuzes die je maakt voor formaat, indeling, en omslag zijn in de praktijk veel belangrijker voor de totale beleving van je boek. 

Vind je een professionele afdrukkwaliteit heel belangrijk en heb je daar geld voor over? De mooiste fotoboeken zijn het Premium Plus en het Professional fotoboek van Profotonet. Dit zijn echt de pareltjes onder de fotoboeken. Ze worden belicht en ontwikkeld op echt fotopapier. Je kunt kiezen tussen verschillende soorten Fuji fotopapier en uit veel verschillende covers.

Zo beoordelen we de kwaliteit van de geteste fotoboeken

Bij onze onafhankelijke beoordeling van de getest fotoboeken vergelijken we:

 • de gebruiksvriendelijkheid van de ontwerpsoftware
 • de mogelijkheden van de ontwerpsoftware
 • de eenvoud van het bestelproces
 • de overeenkomst van het boek met het ontwerp
 • de prijs van het fotoboek
 • de beschikbare opties voor het formaat
 • de beschikbare opties voor de kaft
 • de beschikbare opties voor het aantal pagina's
 • de duurzaamheid
 • de verzendopties
 • de verzendkosten
 • de levertijd en de bezorgdienst
 • de kwaliteit van de verpakking
 • de tevredenheidsgarantie
 • de scherpte van de foto's
 • de juiste kleuren van de foto's, met name naar de huidskleur
 • de afwezigheid van kleurzweem
 • de dikte en kwaliteit van het papier
 • de afwerking van de kaft
 • de dikte en stevigheid van de kaft
 • de uitstraling van de kaft
 • de binding van het fotoboek
 • de juiste snijruimte van de pagina's
 • de gevoeligheid voor vingerafdrukken

Elk van deze aspecten krijgt een eigen weging, waarbij de kwaliteit van de afdrukken, de binding en de kaft het zwaarst wegen.

De omslag van je fotoboek

De omslag of kaft bepaalt de uitstraling en de levensduur van je album. Een harde kaft ziet er luxer uit en zorgt ervoor dat je boek minder snel beschadigt. Uiteraard is een harde kaft wat duurder, maar dus ook duurzamer. Ons advies is om alleen bij kleine bladerboekjes te kiezen voor een dunne kaft. Kies voor een harde kaft als je fotoboek langer mooi moet blijven en een mooie uitstraling moet hebben. Er zijn ook erg mooie fotoboeken met een leren of linnen omslag. Die hebben een chique uitstraling en zijn veel duurzamer.

De ontwerpsoftware

Een fotoboek ontwerpen is leuk! Maar ook vrij veel werk. Waren er vroeger grote verschillen in de software waarmee je je fotoboek samenstelt, tegenwoordig lijken deze programma's erg op elkaar. Soms zijn ze zelfs hetzelfde. We zijn geen slecht werkende programmatuur tegengekomen. Wel is er wat verschil in de creatieve mogelijkheden.

We zijn bijvoorbeeld erg onder de indruk van de bewerkingsmogelijkheden in de software van Albelli. Die moet je wel eerst op je computer installeren. Een aanrader als je een creatief fotoboek wilt maken, maar wel wat complexer door de vele mogelijkheden. Albelli heeft op haar YouTube-kanaal wel 100 filmpjes staan waarin je inspiratie kunt opdoen.

Tip: vlakliggend fotoboek

Wij vinden het een uitkomst, het vlakliggende fotoboek. Het betekent dat je de foto's plat kunt bekijken en daardoor minder last hebt van beeldvervorming en reflecties. De foto loopt zonder onderbreking door over het midden. Een vlakliggend fotoboek beschadigt absoluut minder snel als je het op een niet-vlakke ondergrond legt, bijvoorbeeld op schoot. Je kunt panoramafoto's of een fotocollage over twee pagina's laten doorlopen. Kortom: een aanrader!

Losbladig fotoboek

Wil je de indeling van je fotoboek niet helemaal vastleggen? Dan is een losbladig fotoboek misschien een oplossing voor je. Je kunt dan op elk moment de selectie en de volgorde van je foto's veranderen. Nieuwe pagina's bijbestellen is geen probleem. Te koop bij onder andere Fotofabriek.nl.

Ringband fotoboek

Een voordelig alternatief voor de vaak wat duurdere vlakliggende fotoboeken zijn de fotoboeken met ringband. De pagina's liggen in deze albums ook mooi vlak, al kun je een foto natuurlijk niet laten doorlopen over twee pagina's. Fotoboeken met ringband zijn wel wat kwetsbaarder. Het grootste nadeel vinden we dat ze moeilijker op te bergen zijn in je boekenkast; de ringband steekt uit.

De prijs van fotoboeken vergeleken

Natuurlijk hebben we ook gekeken naar de prijzen. Daarbij is het natuurlijk lastig vergelijken, want de producten verschillen veel. Ook onhandig is dat er meestal een standaardprijs is vermeld voor 24 pagina's, maar dat niet zo snel duidelijk is wat een extra pagina kost. Die extra pagina's gaan meestal in stapjes van vier.

We merkten dat elke aanbieder een wel fotoboek in A4-formaat aanbiedt in een standaardkwaliteit. We kozen bij elke aanbieder een niet vlakliggend, geprint A4 fotoboek met zijdeglans papier. We breidden het aantal pagina's uit tot 42. En kwamen tot een verrassende conclusie: ze verschillen nauwelijks in prijs. In alle gevallen betaalden we ongeveer 42 euro.

De enige uitzondering is Profotonet, zij bieden geen album aan in deze standaardkwaliteit aan. De albums van Profotonet vallen door hun superieure uitvoering in een duurdere prijsklasse.

Er worden in de competitieve markt van fotoboeken regelmatig kortingsacties gehouden. Het is dus zeker handig om de websites van een paar verschillende leveranciers te bezoeken. Ook wij publiceren regelmatig actiecodes.

Best geteste fotoboeken volgens de experts

Bij welke aanbieder kun je nu het beste beginnen met zoeken? Dit zijn onze favorieten, gebaseerd op testen van betrouwbare instituten.

 • Profotonet - De beste professionele fotoboeken van de allerhoogste kwaliteit. Wel duurder.
 • CEWE -  Meest verkochte fotoboeken in Europa, TIPA Award 2022 voor de beste fotoboeken.
 • Albelli - Als beste getest door de Consumentenbond. 100% tevredenheidsgarantie!
 • Fotofabriek.nl - De beste fotoboeken volgens de Radar fotoboekentest. Grote keus. Groen.
 • Pixum - Overzichtelijk en goedkoop. 100% tevredenheidsgarantie.

Fotoboektesten door andere experts

Er zijn de afgelopen jaren verschillende vergelijkingen van fotoboeken gepubliceerd. We noemen er hieronder een paar.

Test: het beste fotoboek volgens TIPA

In de jaarlijkse internationale test van fotoproducten van de prestigieuze Technical Image Press Association (TIPA) won CEWE de prijs voor het beste fotoboek in de categorie ‘Best Fotoservice Worldwide’. TIPA roemt vooral de kwaliteit van de luxe linnen en leren omslagen, en de unieke opdrukken.

Test: het beste fotoboek volgens Radar

De fotoboekentest van Rader noemt het album van Fotofabriek.nl als beste fotoboek. Drie experts testten de fotoalbums van Albelli, Blokker, Fotofabriek.nl, Henzo en Kruidvat. Ze keken naar de duurzaamheid, het bindwerk, de kaft, de afdrukkwaliteit (raster, scherpte, kleurtonen, contrasten) en de papiersoort. Op nummer één eindigt het fotoboek van Fotofabriek.nl. Het is een duurzaam boek volgens de experts, met mooie afdrukken. De winnaar van de test bleek ook nog eens het goedkoopst.

Test: de beste fotoboeken volgens de Consumentenbond

In 2017 testte de Consumentenbond uitgebreid een groot aantal fotoboeken. Albelli kreeg het predicaat ‘beste fotoboek’, vooral vanwege de goede afdrukkwaliteit. Het fotoalbum van Fotofabriek, winnaar van de Radar fotoboeken test, eindigde bij de Consumentenbond niet als winnaar, maar leverde volgens hen wel de beste boekkwaliteit. 

Test: de fotoboekenvergelijking van AD

AD vergeleek in 2017 zes fotoboeken. Als mooiste fotoboek eindigde een product van AH, dat geleverd wordt door CEWE. 'Scherpe foto's met mooie neutrale kleuren' schrijft AD. Het boek van Pixum kreeg de tweede plaats. Genoemd werden de zeer gebruiksvriendelijke software en de uitstekende printkwaliteit.

Test: De mooiste fotoboeken volgens Testaankoop

Het Belgische Testaankoop testte een aantal (aanbieders van) fotoalbums op fotokwaliteit, software, afwerking en klantenservice. Zowel bij de fotoalbums op gewoon papier als de fotoalbums eindigde Pixum op de eerste plaats. De tweede plaats werd in beide gevallen behaald door CEWE.

Hoe je jouw fotoboek online bestelt

Het bestellen van je fotoboek online is eenvoudig. Je gaat naar de website van de fotoservice en zoekt het soort fotoboek dat je wilt bestellen. Je kunt daarbij onder andere kiezen uit allerlei formaten, verschillende papiersoorten en kaften. Hieronder leer je waar je rekening mee moet houden bij je keuze. Je upload vervolgens je foto's naar de fotoservice. Daarna moet je natuurlijk aangeven welke foto(s) je op welke pagina wilt zetten, hoe groot en op welke plek. Dat is het leukste werk!

Veel aanbieders hebben twee manieren om een fotoboek samen te stellen en te bestellen. 

 • Online op de website, of
 • Via een programma dat je eerst moet downloaden en installeren.

Het online samenstellen van je fotoboek is gebruiksvriendelijk, hoewel een gedownload programma vaak meer creatieve opties biedt.

Als je klaar bent met de indeling kun je het boek definitief bestellen. Het wordt het meestal binnen een paar dagen thuisbezorgd. Soms kun je besparen op verzendkosten door het boek in een winkel af te halen.

Demopakketten

Vind je het nog steeds lastig om te kiezen uit die verschillende fotoboeken? Bij sommige aanbieders is het mogelijk om een demo-setje of sample box aan te vragen. Hiervoor betaal je een relatief laag bedrag. Je koopt hiervoor de zekerheid dat je weet hoe je fotoboek er straks uit zal zien.

Op zoek naar overzicht?

Het aanbod op de websites van de fotolabs is niet heel overzichtelijk. Daarom hebben we de albums van de beste leveranciers voor je op een rijtje gezet. Je vindt op deze pagina's informatie over de formaten, de papiersoorten, de omslag en de levertijd.

Zoek en vergelijk fotoboeken van verschillende aanbieders

Met onze zoekfunctie vind je snel je weg in het aanbod van vele leveranciers tegelijk. Je kunt onderstaande links gebruiken voor de meest gebruikte maten. Uiteraard kun je de gewenste afmeting aanpassen.

Direct naar fotoboeken met een breedte van: 

Kortingscodes en andere aanbiedingen

Slim besparen op je fotoboek? Kijk dan vooral even bij deze kortingscodes en aanbiedingen.