Foto's printen en afdrukken op fotopapier

Papier is nog steeds het materiaal waarop mijn foto's het best tot hun recht komen.

Eigenschappen en kwaliteit van fotopapier

Nog steeds het meest gekozen materiaal om je foto’s op te laten afdrukken: fotopapier. Het is relatief goedkoop en zeer veelzijdig. Je kunt je foto’s inplakken, ophangen of inlijsten, of in een schoenendoos bewaren. 
Wist je dat er veel verschillende soorten fotopapier bestaan? De eigenschappen en de kwaliteit van het gebruikte fotopapier bepalen voor een groot deel het resultaat van de afdruk.

Glansgraad fotopapier

Het oppervlak van het papier bepaalt de glansgraad van je foto. Veelgebruikte aanduidingen zijn:

  • Glanzend of 'Glossy': papier met een glad, glanzend oppervlak geeft foto’s met diepte en mooie kleuren.
  • Mat of 'Matte': papier met een fijne structuur waardoor het niet glanst. Het is minder gevoelig voor vuil en vingers. De kleuren zijn wat minder diep dan op glanzend papier.
  • Luster: dit zit ongeveer tussen glanzend en mat papier in en geeft een mooie balans tussen de eerste twee papiersoorten.

Er bestaan nog veel meer benamingen. Profotonet biedt bijvoorbeeld ook 'Glossy Pearl' en 'Velvet' papier aan. De eerste variant geeft een metallic effect aan de foto. Velvet papier is diep mat, zonder een enkele reflectie.

Afdruktechnieken

De belangrijkste afdruktechnieken zijn: inktjet en fotochemisch. Met een professionele inktjet zijn indrukwekkende resultaten te behalen. Een professionele fotochemische afdruk, het resultaat van het belichten van fotopapier in chemische baden, laat nog meer nuances in kleur en lichtintensiteit zien.

Dikte van het fotopapier

De dikte van de papiersoort bepaalt de stevigheid. In 't algemeen geldt: hoe dikker hoe beter. Dik papier verkleint de kans op kreukels en vouwen.

Kleurweergave fotopapier

Naast de afdruktechniek kan ook de papiersoort de kleurweergave beïnvloeden, bijvoorbeeld omdat het papier niet zuiver wit is. Als hiervan sprake is dan zal je daar op de website van de fotoservice informatie vinden. Het is niet altijd een nadeel als het papier niet zuiver wit is, je foto krijgt er een andere uitstraling door.

Optimalisatie kleur en contrast

Bij veel afdrukcentrales wordt je foto automatisch gecorrigeerd op kleur en contrast. In de meeste gevallen krijg je hierdoor de beste instellingen. 
Wil je een ander artistiek effect bereiken, bijvoorbeeld een foto met laag contrast of een kleurzweem? Zoek dan naar een fotolab waarbij je de optimalisatie uit kunt zetten.

Foto lamineren

Sommige afdrukcentrales bieden de optie aan om de foto te lamineren. Er komt dan een beschermlaag over de foto.

De goedkoopste foto-afdrukken

Zoek je de goedkoopste afdrukken? We hebben alle prijzen voor het afdrukken van foto's bij de verschillende aanbieders hier overzichtelijk voor je in een tabel gezet.

Op zoek naar het beste fotoboek?

Een fotoboek is een mooie en snelle manier om je foto's te bundelen. Iets meer werk bij het bestellen, maar je hoeft je foto's niet meer in te plakken en de foto's blijven langer mooi. We hebben de beste fotoboeken voor je op een rijtje gezet en geven je tips voor het samenstellen.