Je fotobestand beoordelen en bewerken voor afdrukken

Dit moet je weten voor een goede afdruk van jouw foto

Welke foto of foto's laat je afdrukken? Als je een foto aan de muur wilt hangen dan laat je er waarschijnlijk één tegelijk afdrukken. Daarbij is ons eerste advies: ga op je gevoel af! Misschien is de foto technisch niet perfect, als jij (of degene voor wie de foto bestemd is) hem mooi vindt, dan is dat gewoon de beste foto om te kiezen. 

Als je twijfelt, dan is het een goed idee om er een dag later nog eens naar te kijken. Een gezichtsuitdrukking of situatie kan zo mooi zijn dat de technische kwaliteit minder belangrijk wordt. 

Heb je meer keuze, let dan op de scherpte, de compositie en de kleuren. Hoe groter je de foto afdrukt, hoe belangrijker de scherpte wordt. Betrek bij de beoordeling van de kleuren ook de plek waar de foto komt te hangen. Vraag advies aan huisgenoten en vrienden.

Het uitzoeken van foto’s voor kleine afdrukken of een album

Het is handig om de foto’s die je uitkiest in een aparte map te kopiëren. Onze ervaring is dat je in eerste instantie meestal teveel foto’s kiest. Dat is niet erg, je kunt er dan altijd weer wat verwijderen uit de map. Heb je twee foto's die bijna hetzelfde zijn, en even mooi? Kies dan toch voor één van de twee.

Loop nog een tweede of derde keer kritisch door de map. Zijn er nog teveel foto’s die op elkaar lijken? Teveel foto’s over één onderwerp? Teveel selfies of teveel toeristische plaatjes? Zijn de foto’s belangrijk voor je verhaal?

Let bij een fotoalbum ook op de volgorde. Passen twee naast elkaar liggende foto's bij elkaar?
Meer over het samenstellen van een fotoalbum.

Wat is de kwaliteit van je foto?

De kwaliteit van je foto bestaat uit een artistiek deel en een technisch deel. Het onderwerp en de compositie bepalen het artistieke deel. Daar zijn geen objectieve maatstaven voor.

Bij de techniek is dat anders. Sommige mensen denken dat de resolutie een getal is dat aangeeft hoe goed de technische kwaliteit is, maar dat is maar een klein deel van het verhaal. Een hoge resolutie zegt bijvoorbeeld weinig als de lens niet van goede kwaliteit is, of als de foto niet is scherp gesteld.

Andere kwaliteitsfactoren zijn de hoeveelheid ruis in de opname, het contrast, de witbalans, de helderheid en de kleurweergave. Ze worden bepaald door de lichtomstandigheden tijdens het maken van de foto, de camera en de instelling van de camera.

Moeten de foto’s bewerkt worden?

Een uitsnede kan een foto soms veel mooier maken. Doordat de compositie verbetert, of doordat er dingen in beeld kunnen worden weggesneden die je niet op de foto wilt hebben. Ook kan het zijn dat je de beeldverhouding wilt veranderen, bijvoorbeeld de foto vierkant wilt maken. 

Dit uitsnijden kun je vaak doen op de website van de fotoservice, maar je kunt het nauwkeuriger doen in een fotowerkingsprogramma op je computer. Soms is het nodig om een kleurcorrectie toe te passen of het contrast te optimaliseren. Hiervoor heb je fotobewerkingssoftware nodig zoals Lightroom of Photoshop. Hierin kun je ook de rode ogen van een flitsfoto bijwerken. 

Heb je deze software niet of ben je hier niet zo handig in? Vraag dan aan een bekende om dit voor je te doen. Het resultaat kan er in sommige gevallen veel beter van worden. Een andere optie is om je foto online te bewerken, bijvoorbeeld in Canva.

Er is tegenwoordig ook AI-software beschikbaar om foto's te verbeteren. We hopen hier binnenkort aandacht aan te besteden.

Zelf afdrukken of laten afdrukken?

Je kunt je foto's zelf afdrukken als je een goede inktjetprinter hebt. Daar zijn zelfs heel goede resultaten mee te behalen. Het grootste voordeel is dat je foto binnen enkele minuten klaar is. Maar het is relatief duur en je mogelijkheden zijn beperkt als je grotere formaten wilt afdrukken. 

Naast een goede printer en de juiste inkt heb je (een voorraad) duur fotopapier nodig om een mooi resultaat te krijgen. Als je natuurgetrouwe kleuren wilt dan ontkom je er niet aan om te werken met kleurenprofielen. Ingewikkeld en frustrerend als je er geen verstand van hebt.

Waarom dan niet een expert inschakelen? De kwaliteit van de afdrukken is over ’t algemeen beter, en de mogelijkheden zijn veel groter. De vakman heeft veel meer kennis en betere apparatuur dan jij. En bij een fotoservice heb je je foto of foto’s ook binnen enkele dagen in huis.

Wat moet ik verder nog weten?

We gaan op de volgende pagina's eerst bekijken hoe het zit met de beeldverhouding en de resolutie van je foto's. Als we die weten dan kun je zien hoe groot je je foto's kunt laten afdrukken, en of je dat beter mat of glanzend kunt doen. Ook bespreken we de verschillen tussen de verschillende materialen waarop geprint kan worden. En tenslotte bespreken we de bedrijven die je foto kunnen afdrukken, de afdrukcentrale of fotoservice en de mogelijkheden van een fotoboek