Kleurverzadiging, kleurweergave en witbalans bij fotoafdrukken
De kleuren van fotoprints
Het kunnen zien van kleuren is een wonderlijk iets. Onze ogen kunnen eigenlijk maar drie verschillende kleuren onderscheiden, die min of meer overeenkomen met de kleuren die je beeldscherm ook kan weergeven: rood groen en blauw. Je hersens maken van de combinatie van die beelden een combinatie waardoor je een heel spectrum aan kleurschakeringen kunt waarnemen.
Nou zeg je misschien: die primaire kleuren, dat zijn toch geel, rood en blauw? In een drukproces worden inderdaad de kleuren yellow, magenta en cyan gebruikt om kleuren samen te stellen. Dat heeft te maken met absorbtie van licht. Je beeldscherm zendt licht uit, als bij een lamp. Het papier of canvas daarentegen krijgt haar kleur doordat het een gedeelte van het opvallend licht absorbeert.
De kleurruimte en de kleurweergave
Je camera kan niet alle kleuren opnemen die het menselijk oog kan zien. Dat geldt nog meer voor de afdruk van dat beeld. Er zijn technische beperkingen waardoor de kleurruimte beperkt wordt. De meest verzadigde kleuren kunnen niet goed worden weergegeven. Het hangt van het onderwerp van je foto af of dit een probleem is. En het hangt natuurlijk ook in sterke mate van het drukproces af, hoe groot die beperking van de kleurruimte is.
Een andere afwijking ontstaat door afwijkingen in de kleuren van het drukproces. De software van de printer vertaalt de kleuren van je fotobestand naar de kleurstoffen die de printer gebruikt. Door afwijkingen worden de kleuren van je fotoprint niet natuurgetrouw weergegeven.
Op deze twee onderdelen maakt een professionele fotoprinter het verschil. Bij een goedkope fotoprint zullen de kleuren gewoon minder goed worden weergegeven. Ook de aandacht die het personeel van je fotoservice geeft aan correctie en kalibratie maakt verschil uit.
Het kleurcontrast van je fotoafdruk
Bij een digitale foto kun je heel makkelijk kleuren manipuleren. Om de beperkte kleurruimte wat minder opvallend te maken wordt vaak het kleurcontrast wat vergroot. Wat houdt dit in? De kleuren worden wat overdreven, wat verzadigder weergegeven. De kleuren lijken dan levendiger dan ze in het originele fotobestand waren.
De eerste indruk bij een grotere kleurverzadiging kan zijn: ‘Wow, wat een mooie kleuren!’ Maar de overdreven kleuren hebben met de werkelijkheid weinig te maken. Het kan een effect zijn dat je wilt, maar het is ook goed mogelijk dat je het anders bedoeld had.
Als een goede kleurweergave belangrijk voor je is dan is het raadzaam om op de website van de fotoservice te kijken hoe ze hier mee om gaan. Als er niets over vermeld staat dan is de kans groot dat alle foto's zonder pardon ‘geoptimaliseerd’ worden. Meestal niet zo'n probleem, tenzij je een kostbare mooie vergroting met zachte kleuren wil laten maken. In dat geval kun je echt beter naar een professioneel fotolab gaan als GalleryColor of Profotonet, en hen uitleggen wat je wensen zijn.
De witbalans van je fotoafdruk
Licht dat we als wit ervaren is niet altijd wit. Onze ogen hebben de eigenschap dat ze zelfs gekleurd licht na een poosje als wit gaan ervaren. Gedurende de dag varieert de kleurtemperatuur van het licht sterk, afhankelijk van het weer en de stand van de zon. Lamplicht heeft weer een andere kleurtemperatuur. Alles wat je ziet verandert eigenlijk van kleur, maar onze ogen stellen zich daar automatisch op in.
Dat wordt anders als je een foto bekijkt. Er verandert dan maar een heel klein deel van de omgeving. Daarom is het belangrijk dat wat wit moet zijn op de foto, ook echt al het licht reflecteert.
Het is vooral je camera die corrigeert voor de witbalans. Echter ook op je fotoafdruk kan het misgaan. Er zit dan een kleurzweem op je foto. Alles wordt bijvoorbeeld een beetje geel of juist blauw. Een goede afdrukcentrale zorgt dat de apparatuur goed is ingesteld, zodat in principe de witbalans van je foto gerespecteerd wordt. Ook hier ben je beter af bij een professioneel fotolab.