Breng het verleden naar het heden door oude foto's te digitaliseren.

Oude foto's digitaliseren en opnieuw afdrukken

Je jeugdherinneringen herbeleven, een bijna vergane foto van je voorouders delen met je familie delen, unieke foto's redden die langzaam vergelen of verbleken. Het je oude (analoge) foto's die je wilt opnieuw laten afdrukken of vergroten? Dan moeten ze eerst worden omgezet naar digitaal. Hoe langer je met dit klusje wacht, hoe slechter de oude afdrukken worden. Tijd voor actie!

Zo digitaliseer je foto's

Er zijn eigenlijk twee manieren om je foto te digitaliseren: zelf doen of professioneel uitbesteden. Dat zelf doen kun je weer op twee manieren doen: scannen of fotograferen. Het is vooral afhankelijk van je kwaliteitseisen voor welke methode je kiest. Je bespaart in ieder geval kosten als het je zelf lukt en het resultaat goed genoeg is. Als je een foto groot wilt laten afdrukken is het altijd beter om dit door een professional te laten doen met daarvoor geschikte apparatuur.

Zelf foto's scannen

Dat digitaliseren kun je zelf doen met een scanner. Een zorgvuldig klusje. Beschik je over een goede scanner dan is het wel de moeite waard om het zelf te proberen.

Een consumentenscanner is vooral gemaakt om documenten te scannen. Ook de copier op je kantoor is niet gemaakt voor het natuurgetrouw scannen van foto's. Als je op een ontwerpafdeling heb je misschien de beschikking over een fotoscanner. Bij een documentscanner worden de kleuren onrealistisch gescand, zelfs na kalibratie. De optische resolutie is vaak te klein voor een mooie scherpe foto en de beeldcompressie is geoptimaliseerd op leesbaarheid van teksten. Vooral bij vergrotingen is het resultaat meestal teleurstellend.

Hoe scan je zelf foto's met je documentscanner?

Maak de glasplaat van je scanner goed schoon. En met schoon bedoelen we ontzettend goed. Je gaat elk stofje, vetvlekje of vingerafdruk zien. Kies voor een hoge resolutie. Die moet 300 dpi zijn of hoger, afhankelijk van de grootte van de afdruk die je straks gaat maken. Eigenlijk: hoe hoger hoe beter, tenzij het bestand daardoor te groot wordt.
Gebruik de laagste compressie (overeenkomend met de hoogste kwaliteit) en de hoogste kleurdiepte die je scanner kan leveren.

De fotoscanners van Epson

Heb je veel foto's om te scannen? Dan kan het aantrekkelijk zijn om een echte fotoscanner aan te schaffen. Epson heeft een goede reputatie als het gaat om fotoscanners.  Ze maken trouwens ook de meeste professionele fotoprinters. Voor normaal gebruik kunnen we de Epson Perfection V600 aanraden. Voor ruim 300 euro scan je hiermee foto's tot A4 formaat in een resolutie tot 6400x9600 dpi met een kleurdiepte van 48 bit. Door die hoge resolutie kun je er ook filmstroken en ingeraamde dia's mee scannen.

Als je een professioneel resultaat wilt kun je niet zonder de Epson V850 Pro Photo Scanner. Deze kost bijna 1000 euro, maar voor dat geld maak je perfecte scans van alle denkbare formaten. Er zijn voorzieningen voor het automatisch schoonmaken van je foto's, dia's en negatieven. Dankzij de hoge resolutie, de hoge snelheid en twee filmhouders kun je hiermee snel een groot aantal foto's perfect digitaliseren.

Een foto maken van je foto

Heb je geen scanner en is de aanschaf van een echte fotoscanner te duur? Je kunt proberen om een foto te maken van je analoge afgedrukte foto. Zorg dat de foto perfect vlak ligt en dat er geen enkele reflectie op de foto te zien is. Dat laatste is moeilijker dan je denkt, zelfs bij matte foto's. Je kunt proberen om het licht te verstrooien met een wit laken. 

Fotografeer je oude foto het liefst met daglicht, dat geeft de meest realistische kleuren. Laat een kleine rand over om de foto. Maak meerdere foto's en kies de scherpste en best passende uit. En o ja, de foto moet perfect schoon zijn, zeker als er wat licht van opzij komt. Je ziet elk stofje.

Foto's scannen met je smartphone

Er zijn apps die het maken van een foto van een foto makkelijker voor je maken. Fotoscan van Google wordt hier vaak voor gebruikt. De app zorgt dat je camera optimaal voor dit doel wordt ingesteld. Eventuele schitteringen worden gecompenseerd. De foto wordt automatisch bijgesneden en rechtgetrokken door middel van randdetectie en het perspectief van de foto wordt gecorrigeerd.

Andere apps om foto's te digitaliseren zijn Foto Scanner van Photomyne en Pic Scanner. Van de eerste is een gratis versie met beperkte mogelijkheden, maar als je er onbeperkt gebruik van wilt maken zul je voor beide apps moeten betalen.

Een gedigitaliseerde foto bewerken

Als je je foto's hebt laten digitaliseren kun je ze nabewerken om het meeste uit je oude foto's te halen. Denk hierbij aan het aanpassen van de belichting en het contrast om ze levendiger te maken. Het is gewenst om de kleuren te corrigeren, want de kleuren in oude foto's zijn bijna altijd verlopen en vervaagd. In fotobewerkingssoftware kun je krassen en stofdeeltjes verwijderen en de scherpte verbeteren. Tenslotte kun je de beelduitsnede nog wijzigen als de foto minder interessante delen heeft.

Dia's en negatieven digitaliseren

Een dia of negatief digitaliseren is nog wat moeilijker dan een afdruk digitaliseren. Dat komt omdat beiden veel kleiner zijn dan een afdruk. Dit lukt eigenlijk niet goed zonder professionele fotoscanner. Als je alleen dia's en negatieven wilt scannen kun je overwegen om de Reflecta X33 dia-negatief scanner aan te schaffen. Ideaal als je een grote hoeveelheid dia's wilt digitaliseren.

Professioneel foto's laten digitaliseren

Er zijn bedrijven die al dit werk van je kunnen overnemen. Ze zijn deskundig in het optimaal digitaliseren van fotomateriaal of dia's en beschikken over professionele apparatuur voor dit doel. 

Je kunt dit bijvoorbeeld laten doen door Fotodigitaliseren.nl. Zij maken van je fotonegatieven, afgedrukte foto's of dia's een digitale versie. De foto's worden handmatig geoptimaliseerd en de kleuren worden nabewerkt. 
Erg handig is hun retourpakket. Als je dit bestelt dan ontvang je een geadresseerde stevige doos met waterdichte zakken om je fotomateriaal naar hen te sturen. Je ontvangt de foto's in hoge resolutie via wetransfer. Als de ontvangen digitale versies naar wens zijn zullen de originele foto's uiteraard weer naar jou terug gestuurd worden.