Een fotoboek maken

Een boek vol mooie herinneringen

Het is elke keer weer genieten als we onze vakantiefoto’s of de eerste foto's van ons kind terugkijken. Het makkelijkst doe je dat als je ze zo uit de kast kunt pakken. Vergeleken met de ingeplakte fotoboeken van vroeger kan dat nu veel mooier: stel op je computer een eigen fotoboek samen en laat het afdrukken!

Dit zijn de stappen voor het maken van een fotoalbum

Hoe stel je een fotoboek samen

Een fotoboek maken op je computer wordt steeds makkelijker. Je gaat eerst naar de website van de fotoservice van je keuze. Je zoekt daar het boek dat je wilt bestellen. Daarna moet je aangeven welke foto(s) je op welke pagina wilt zetten. 
Dit kan meestal op de website zelf. Vaak kan het ook via een programma dat je eerst moet downloaden en installeren. Dan heb je meer mogelijkheden.

Als je klaar bent met samenstellen kun je het fotoboek bestellen. Het wordt meestal binnen een paar dagen thuisbezorgd. Soms kun je besparen op verzendkosten door het boek in een winkel af te halen bijvoorbeeld bij HEMA.

De voorbereiding

Je zet de foto’s eerst op je computer. Het is makkelijk om een apart mapje te maken met de foto’s die je in het boek wilt. Meestal zijn ze door de camera genummerd in de volgorde waarin je ze gemaakt hebt. 
Als je de foto’s niet in de zelfde volgorde wilt houden is het handig om ze vast in de goede volgorde te zetten door ze opnieuw te nummeren. Denk ook vast na over de titel en de bijschriften.

Is het nodig om de foto’s te bewerken?

Soms wel. We vinden het zelf wel fijn als de horizon recht staat, het contrast optimaal is en het mooiste stuk van de foto is uitgesneden. Soms moeten de foto’s in een andere beeldverhouding afgedrukt worden, bijvoorbeeld als je een vierkant fotoboek wilt maken met op elke pagina een foto.

De meeste van deze dingen kun je ook in de software van de afdrukcentrale doen. Als je het fotoboek online samenstelt zijn er meestal minder mogelijkheden om je foto’s te bewerken. Vaak kun je een automatische optimalisatie laten doen van de kleuren.
Maar het hoeft ook allemaal niet, niet iedereen is een perfectionist…

Zelf een mooi fotoboek ontwerpen

Het leukste van een fotoboek maken: de opmaak van de pagina’s. Je kunt het heel simpel houden: een enkele foto per pagina. Zelf houden we daar wel van: mooie grote foto’s en een strakke indeling. Maar je kunt ook helemaal losgaan met de creatieve mogelijkheden van de meest software. Bijschriften, titels, twintig kleine foto’s op een pagina, scheve foto’s, bijzondere uitsnedes, het kan allemaal. Je kunt van je fotoboek zelfs een soort dagboek maken met de foto’s als illustratie bij je tekst.

De meeste software voor het indelen van je fotoboek stelt een aantal sjablonen voor waaruit je kunt kiezen. Die zijn geschikt om inspiratie op te doen, maar in de meeste gevallen zouden we hier niet voor kiezen. Je kunt beter je eigen indeling maken aan de hand van de uitgezochte foto's. Wel kun je zo'n sjabloon als uitgangspunt nemen en de indeling per pagina wijzigen naar jouw voorkeur.

Soms geeft de software de mogelijkheid om het album zelf te vullen met de foto's die je hebt geüpload. Dat kan een optie zijn als je niet veel tijd wilt besteden aan het samenstellen van je fotoboek. De resultaten zijn echter meestal verre van optimaal.

Je kunt je fotoboek een luxe uitstraling geven door de foto's tot aan de rand van het papier te laten lopen (aflopend). Als de kwaliteit van de foto (met name de resolutie) goed genoeg is kun je er zelfs voor kiezen om de foto over twee naastliggende pagina's te verdelen. Kijk goed of dit mogelijk is bij het fotoboek van je keuze.

Het aflopend plaatsen van foto's geeft het fotoboek een luxe uitstraling. De term aflopend betekent dat de foto doorloopt tot aan de rand van het boek. Je moet je foto in de ontwerpsoftware wellicht een paar millimeter verder laten doorlopen dan de rand. Je vindt in de instructies bij de software of dit nodig is; soms wordt het automatisch gedaan.

Ook fraai is het als je een grote foto over twee naast elkaar liggende pagina's verdeelt. Dit heet een spread en is het mooist bij vlakliggende fotoboeken. Ideaal voor panoramafoto's. Lees ook hier goed de instructies bij de ontwerpsoftware. Het is natuurlijk minder leuk als er een strook in het midden van je foto mist of als er een witte streep door het midden loopt.

De meest uitgebreide software geeft nog meer mogelijkheden om je fotoboek te ontwerpen: vormen, achtergrondkleuren, achtergrondafbeeldingen, verlopen, kaders, clip-art en dergelijke. Hiervoor moet je meestal wel een programma op je computer installeren. Maak het niet te bont, dat gaat ten koste van de foto's.

Vergeet vooral niet wat werk te maken van de voorkant en de achterkant. Geef het boek een titel en vergeet het jaartal niet.

Op de achterkant wordt soms standaard een logo of een barcode geplaatst, maar dit kun je vaak wel verwijderen. 

Tenslotte: de rug (de zijkant) van het boek ga je het meeste zien, dus die moet er goed uit zien! De breedte van de rug is pas definitief als het aantal pagina's bekend is. Ontwerp de rug dus als laatste.

Welk fotoboek kies je? Een paar tips

Goed, je gaat dus naar de website van de fotoservice en zoekt naar fotoboeken. De eerste keuzestress! Vergelijk alle mogelijkheden goed. Hoe groot wil ik het boek, hoeveel pagina’s krijgt het, welke papierdikte, welke glansgraad? We helpen je met een paar tips ter overweging.

Waar bestel je de beste fotoboeken?

Dat hangt ervan af welke keuzes je maakt. Je leest er alles over op onze pagina over de beste fotoboeken. Geen zin om dat allemaal te lezen? Je zit goed bij Fotofabriek, Albelli en CEWE. Wil je keuze uit veel creatieve sjablonen? Kijk dan eens bij Colorland. Wil je het allerbeste en heb je daar wat meer voor over? Kijk dan vooral even bij Profotonet.

Tips