Een fotoboek maken

Een boek vol mooie herinneringen

Het is elke keer weer genieten als we onze vakantiefoto’s of de eerste foto's van ons kind terugkijken. Het makkelijkst doe je dat als je ze zo uit de kast kunt pakken. Vergeleken met de ingeplakte fotoboeken van vroeger kan dat nu veel mooier: stel op je computer een eigen fotoboek samen en laat het afdrukken!

Dit zijn de stappen voor het maken van een fotoalbum

 • Zoek uit welke foto's je in het album wilt
 • Zet de foto's vast in de goede volgorde klaar in een mapje
 • Bedenk welk formaat je album moet gaan krijgen
 • Stel vast hoeveel foto's je gemiddeld op een pagina wilt
 • Bereken hoeveel pagina's je album dan moet krijgen
 • Bepaal welke kwaliteit album je wilt bestellen
 • Zoek uit welk fotoboek je wilt bestellen
 • Onderzoek of je je boek op de website wilt samenstellen, of met losse software
 • Upload je foto's
 • Kies eventueel een sjabloon
 • Zet je foto's op de juiste pagina en plek
 • Voeg eventueel teksten of kaders toe
 • Ontwerp de voorkant, de achterkant en de rug
 • Controleer je ontwerp goed
 • Bestel je eigen unieke fotoboek!

Hoe stel je een fotoboek samen

Een fotoboek maken op je computer wordt steeds makkelijker. Je gaat eerst naar de website van de fotoservice van je keuze. Je zoekt daar het boek dat je wilt bestellen. Daarna moet je aangeven welke foto(s) je op welke pagina wilt zetten. 
Dit kan meestal op de website zelf. Vaak kan het ook via een programma dat je eerst moet downloaden en installeren. Dan heb je meer mogelijkheden.

Als je klaar bent met samenstellen kun je het fotoboek bestellen. Het wordt meestal binnen een paar dagen thuisbezorgd. Soms kun je besparen op verzendkosten door het boek in een winkel af te halen bijvoorbeeld bij HEMA.

De voorbereiding

Je zet de foto’s eerst op je computer. Het is makkelijk om een apart mapje te maken met de foto’s die je in het boek wilt. Meestal zijn ze door de camera genummerd in de volgorde waarin je ze gemaakt hebt. 
Als je de foto’s niet in de zelfde volgorde wilt houden is het handig om ze vast in de goede volgorde te zetten door ze opnieuw te nummeren. Denk ook vast na over de titel en de bijschriften.

Is het nodig om de foto’s te bewerken?

Soms wel. We vinden het zelf wel fijn als de horizon recht staat, het contrast optimaal is en het mooiste stuk van de foto is uitgesneden. Soms moeten de foto’s in een andere beeldverhouding afgedrukt worden, bijvoorbeeld als je een vierkant fotoboek wilt maken met op elke pagina een foto.

De meeste van deze dingen kun je ook in de software van de afdrukcentrale doen. Als je het fotoboek online samenstelt zijn er meestal minder mogelijkheden om je foto’s te bewerken. Vaak kun je een automatische optimalisatie laten doen van de kleuren.
Maar het hoeft ook allemaal niet, niet iedereen is een perfectionist…

Zelf een mooi fotoboek ontwerpen

Het leukste van een fotoboek maken: de opmaak van de pagina’s. Je kunt het heel simpel houden: een enkele foto per pagina. Zelf houden we daar wel van: mooie grote foto’s en een strakke indeling. Maar je kunt ook helemaal losgaan met de creatieve mogelijkheden van de meest software. Bijschriften, titels, twintig kleine foto’s op een pagina, scheve foto’s, bijzondere uitsnedes, het kan allemaal. Je kunt van je fotoboek zelfs een soort dagboek maken met de foto’s als illustratie bij je tekst.

De meeste software voor het indelen van je fotoboek stelt een aantal sjablonen voor waaruit je kunt kiezen. Die zijn geschikt om inspiratie op te doen, maar in de meeste gevallen zouden we hier niet voor kiezen. Je kunt beter je eigen indeling maken aan de hand van de uitgezochte foto's. Wel kun je zo'n sjabloon als uitgangspunt nemen en de indeling per pagina wijzigen naar jouw voorkeur.

Soms geeft de software de mogelijkheid om het album zelf te vullen met de foto's die je hebt geüpload. Dat kan een optie zijn als je niet veel tijd wilt besteden aan het samenstellen van je fotoboek. De resultaten zijn echter meestal verre van optimaal.

Je kunt je fotoboek een luxe uitstraling geven door de foto's tot aan de rand van het papier te laten lopen (aflopend). Als de kwaliteit van de foto (met name de resolutie) goed genoeg is kun je er zelfs voor kiezen om de foto over twee naastliggende pagina's te verdelen. Kijk goed of dit mogelijk is bij het fotoboek van je keuze.

Het aflopend plaatsen van foto's geeft het fotoboek een luxe uitstraling. De term aflopend betekent dat de foto doorloopt tot aan de rand van het boek. Je moet je foto in de ontwerpsoftware wellicht een paar millimeter verder laten doorlopen dan de rand. Je vindt in de instructies bij de software of dit nodig is; soms wordt het automatisch gedaan.

Ook fraai is het als je een grote foto over twee naast elkaar liggende pagina's verdeelt. Dit heet een spread en is het mooist bij vlakliggende fotoboeken. Ideaal voor panoramafoto's. Lees ook hier goed de instructies bij de ontwerpsoftware. Het is natuurlijk minder leuk als er een strook in het midden van je foto mist of als er een witte streep door het midden loopt.

De meest uitgebreide software geeft nog meer mogelijkheden om je fotoboek te ontwerpen: vormen, achtergrondkleuren, achtergrondafbeeldingen, verlopen, kaders, clip-art en dergelijke. Hiervoor moet je meestal wel een programma op je computer installeren. Maak het niet te bont, dat gaat ten koste van de foto's.

Vergeet vooral niet wat werk te maken van de voorkant en de achterkant. Geef het boek een titel en vergeet het jaartal niet.

Op de achterkant wordt soms standaard een logo of een barcode geplaatst, maar dit kun je vaak wel verwijderen. 

Tenslotte: de rug (de zijkant) van het boek ga je het meeste zien, dus die moet er goed uit zien! De breedte van de rug is pas definitief als het aantal pagina's bekend is. Ontwerp de rug dus als laatste.

Welk fotoboek kies je? Een paar tips

Goed, je gaat dus naar de website van de fotoservice en zoekt naar fotoboeken. De eerste keuzestress! Vergelijk alle mogelijkheden goed. Hoe groot wil ik het boek, hoeveel pagina’s krijgt het, welke papierdikte, welke glansgraad? We helpen je met een paar tips ter overweging.

 • Een fotoboek over je vakantie groeit meestal uit tot een serie. Denk dus extra goed na over het soort boek, zodat je later een setje krijgt met dezelfde afmetingen.
 • Wil je veel foto's groot of beeldvullend afdrukken? Kijk dan naar de beeldverhouding van je foto's. Die is vaak 3:2 of 4:3. Kies bij voorkeur voor een fotoboek met ongeveer de zelfde beeldverhouding.
 • Als je een erg goede camera hebt met een hoge resolutie dan is het natuurlijk jammer om de foto’s klein af te drukken. Kies dan voor een wat groter boek met een goede papiersoort. Bij een telefooncamera heeft dat minder zin.
 • Over resolutie gesproken: als je een eenvoudige camera of telefooncamera hebt dan is het goed om de informatie over resolutie even te lezen. De software waarmee je het fotoboek samenstelt waarschuwt meestal als de resolutie te laag is.
 • Vaak kun je kiezen voor een harde omslag (hardcover) of een zachte (softcover). Een harde omslag is behalve steviger ook wat luxer.
 • Moet het er nog wat mooier uitzien dan kun je ook kiezen voor een linnen of leren omslag.
 • Ook bij fotoboeken kun je kiezen voor mat of glanzend, en van alles er tussenin. Hiervoor gelden dezelfde overwegingen als bij losse foto's. We geven op deze website ook meer informatie over verschillend fotopapier.
 • We hebben zelf een grote voorkeur voor een vlakliggend fotoboek. Dat betekent dat het vlak op tafel ligt als het is opengeslagen. Veel handiger om te bekijken, minder kwetsbaar en minder reflecties in beeld.
 • Een ringband of spiraal ligt weliswaar ook vlak op tafel, maar is behoorlijk kwetsbaar als je het vaak gebruikt. En je hebt dus gaatjes door je foto's...
 • Wil je een fotoboek met op elke pagina één foto? Let dan goed op de afmetingen. De foto’s uit je camera hebben een andere beeldverhouding dan een A4 of een vierkant. Je moet dan keuzes maken: welk gedeelte van de foto's wil je laten zien?
 • Het aflopend plaatsen van foto's (doorlopend tot aan de rand) geeft het fotoboek een luxe uitstraling. Als je dit wilt moet je goed opletten of de leverancier dit ondersteunt en hoe je het ontwerp moet maken. Waarschijnlijk moet je rekening houden met wat snijmarge.
 • Wil je foto's over twee pagina's plaatsen? Kijk dan of dat zonder naad mogelijk is in het fotoboek van je keuze. Een vlakliggend fotoboek is hierbij ideaal.
 • Let op: de prijzen die bij de voorbeelden genoemd worden zijn altijd een ‘vanaf’-prijs, met een klein aantal pagina’s. De prijs kan hard oplopen als het fotoboek meer pagina’s krijgt. Bepaal daarom eerst hoeveel pagina’s je wilt en zoek uit wat het boek dan gaat kosten. Soms is het voordeliger om een groter boek te kiezen en meer foto’s per pagina te plaatsen.
 • Leuk voor de kinderen: een kleine versie van je grote fotoboek! Laat ze zelf meedenken over de indeling en zet vooral hun naam er op.
 • Een fotoboek(je) is een hartstikke leuk cadeau voor iemand met wie je samen iets beleefd hebt!

Waar bestel je de beste fotoboeken?

Dat hangt ervan af welke keuzes je maakt. Je leest er alles over op onze pagina over de beste fotoboeken. Geen zin om dat allemaal te lezen? Je zit goed bij Fotofabriek, Albelli en CEWE. Wil je keuze uit veel creatieve sjablonen? Kijk dan eens bij Colorland. Wil je het allerbeste en heb je daar wat meer voor over? Kijk dan vooral even bij Profotonet.