Vergelijk fotoafdrukken op A3-formaat, 30x40 cm en 30x45 cm

A3-formaat goedkoop en goed afdrukken

Foto's van 30 x 40 cm (ongeveer even groot als een A3-papiermaat) hebben een prettig formaat om van enige afstand te bekijken. Dit is dan ook een veel gebruikte afmeting. A3 is precies twee keer zo groot als het bekende A4-tje.

30 x 40 cm en A3-formaat

Het A3-formaat meet officieel 29,7 x 42 cm centimeter. Iets langer dus dan 30x40 cm, de bijbehorende veelgebruikte standaard afmeting voor foto's. Die 30x40 cm wordt in de praktijk gebruikt omdat de verhouding tussen lengte en breedte daarmee dezelfde is als die van veel foto's: 3:4. Hebben je foto's een beeldverhouding van 2:3? Kies dan voor het formaat 30x45 cm. Je vindt ze in het prijsoverzicht van verschillende fotoservices onderaan deze pagina.
Controleer altijd de beeldverhouding van je foto's.

30 x 45 cm foto's afdrukken

Als je foto's een beeldverhouding hebben van 2:3 dan zijn de afdrukken van 30x45 cm een aanrader. Gallerycolor heeft bijzonder fraaie afdrukken van dit formaat in haar assortiment. Kijk hiervoor in de tabel onderaan deze pagina.

Wat kost een afdruk op A3-formaat?

Dit formaat is nog verrassend goedkoop. Om je een idee te geven van de minimale kosten laten we hieronder de goedkoopste A3-afdruk(ken) van dit moment uit onze database zien. 
Een volledig prijsoverzicht van 30x40 en 30x45 cm vind je hier
Klik op de naam van de aanbieder om direct naar de website te gaan.

30 cmProfotonet.nlGlossy en Lustre6.05

Wat is de minimale resolutie voor een afdruk van 30x40 cm?

De minimale resolutie hangt af van de kijkafstand en ook wel van het onderwerp van de foto. Vanaf deze grootte zijn de pixels van je camera waarschijnlijk wel te onderscheiden als je goed kijkt. Eerlijk gezegd vinden we dat niet zo erg. Moderne camera's, zelfs die van telefoons, hebben een resolutie die meestal wel voldoende is voor een afdruk op A3.

Vanaf een resolutie van ongeveer 10 Megapixels hoef je niet echt zorgen te maken. Je foto heeft dan een resolutie van ongeveer 2650 x 4000 pixels. Minder mag, maar is niet voor elke foto geschikt. Als je echt scherpe details wilt kunnen zien dan is een resolutie van meer dan 10 Megapixels aanbevolen. Maar dan moet de foto ook echt goed scherpgesteld zijn.  

De aanbieder van afdrukken op A3-formaat zal in de praktijk een waarschuwing geven tijdens het uploaden van je foto als deze niet aan de eisen voldoet voor deze afmetingen.
Meer over de gewenste resolutie en het verschil met de bestandsgrootte lees je hier.

Waarom zijn de prijsverschillen voor afdrukken op A3 zo groot?

Het zal je in de tabel hieronder opvallen dat er grote verschillen zijn in de prijzen voor 30x40 cm afdrukken. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met een verschil in afdrukkwaliteit. Fotochemische afdrukken zijn mooier maar ook duurder dan prints. Het gebruikte papier en de glansgraad (mat, glanzend) is van grote invloed. Een bepaalde aanbieder
Lees hier meer over de eigenschappen en kwaliteiten van verschillende soorten afdrukken.

Keuze in papiersoorten

Met het kiezen van alleen het formaat ben je er niet. Je hebt vooral een keuze te maken uit de verschillende papiersoorten en druktechnieken. Wat dat laatste betreft heb je vooral de keuze uit een goedkope print en een afdruk via een fotochemisch proces. Die laatste zijn aanmerkelijk duurder maar bijzonder mooi. Ook de dikte van het papier verschilt.

Glansgraad

Laat je je A3-foto mat of glanzend afdrukken? Dat bepaalt in belangrijke mate de uitstraling van je foto. De goedkoopste 30x40 afdrukken hebben een standaard zijdeglans afwerking. Bij de duurdere foto's kun je kiezen uit verschillende soorten gloss tot velver (diep mat).
Meer over de glansgraad van je foto.

Alle 30x40 cm afdrukken op een rij

Klik op de naam van de aanbieder om direct naar de website te gaan.

30x40 cmPixum.nlGlans of mat6.95
30x40 cmAlbelli.nlStandaard7.00
30x40 cmFotofabriek.nlStandaard of glans8.99
30x40 cmMyposter.nlPoster14.99
30x45 cmProfotonet.nlGlossy en Lustre6.05
30x45 cmHEMA.nlGlans of mat7.00
30x45 cmGallerycolor.nlGlans of mat8.95