Je foto afdrukken op Acrylglas

Foto op glas: Acrylglas, Plexiglas en Perspex

Acrylglas is ook bekend onder de merknamen Plexiglas en Perspex. De technische naam is polymethylmethacrylaat, meestal afgekort tot acryl of acrylaat. Acryl is een kunststof materiaal dat lijkt op echt glas. Het is zelfs doorzichtiger dan gewoon glas. Acryl is vrij zwaar, maar lichter dan echt glas. 

Een hoogglans foto op acrylglas heeft een levendige en chique uitstraling met intense kleuren. Door de dikte van de acryllaag ontstaat er een 3D-effect waardoor de foto meer diepte lijkt te krijgen. Acryl heeft een spiegelend oppervlak. Acrylglas combineert een grote duurzaamheid met een heldere, levendige beeldkwaliteit.

Een foto op Plexiglas is 3 tot 10 mm dik. Acrylaat is maar liefst 25x slagvaster dan glas en toch weegt het maar een derde van glas van de zelfde dikte.

Wat is het voordeel van een foto op glas?

Het transparante en glanzende oppervlak versterkt kleuren en details. Een foto op Acryl geeft een visuele ervaring die de kijker echt kan boeien. Acrylglas is uiterst duurzaam, biedt een hoge mate van UV-bescherming en behoudt zijn kleurintensiteit zonder te vervagen. Het is de beste keuze voor plekken met hoge vochtigheid of direct zonlicht.

Direct printen op Acrylglas

De foto kan op de achterkant van het materiaal worden geprint; je kijkt dan dus door het acryl heen naar je foto. Aan de achterkant van de foto wordt soms nog een beschermlaag toegevoegd. Je foto wordt in dat geval zowel aan de voor- als aan de achterkant tegen stof en krassen beschermd en is vochtbestendig. Dit is de meest verkochte variant van foto op glas.

Fotopapier en Acryl

Bij sommige aanbieders is het mogelijk om de foto op fotopapier te laten printen, waarna deze achter het glas wordt bevestigd. Deze methode geeft het mooiste resultaat, maar is wel wat duurder. 

Er is keuze uit de verschillende soorten fotopapier. Het acryl beschermt de foto op natuurlijke wijze tegen ultraviolette straling en voorkomt ongewenst verkleuren. Vanwege het gebruik van fotopapier is deze foto op glas niet vochtbestendig. 

Wat is dekwit?

Acrylfoto's zijn te bestellen met of zonder dekwit. Dat is een witte laag achter de print. De kleur wit wordt dan als het ware meegeprint op het acryl. Er ontstaat dan een krachtiger, heldere en diepe kleur. Zonder dekwit ontstaan er transparante gedeeltes waar het beeld anders wit zou zijn. 

Een transparant geprinte foto op glas geeft een mooi effect wanneer het glas met afstandhouders voor een witte wand wordt geplaatst. Hierdoor wordt het contrast behouden en ontstaat er een bijzondere dieptewerking.

Wat is het nadeel van een foto op glas?

Door het spiegelende materiaal komt een foto op plexiglas niet op elke plek goed tot zijn recht. Op plaatsen met veel direct zonlicht zal, zeker bij donkere foto’s, het beeld wegvallen in de spiegeling. Gelukkig is er bij sommige fotolabs ook de mogelijkheid om te kiezen voor een mat oppervlak. De kleuren zijn dan wat minder intens, maar de reflecties zijn sterk verminderd.

Het gewicht van het glas kan een nadeel zijn. Acryl vraagt om een stevig ophangsysteem.

Verlichting achter de foto op glas

Doordat acrylglas lichtdoorlatend is, ontstaan er creatieve mogelijkheden. Zo kun je de foto van achteren verlichten met lampjes. Bestel in dit geval afstandhouders mee.

Gevoelig voor krassen en zonlicht

Acryl is niet heel slijtvast. Het kan beschadigen als het te ruw wordt behandeld of als je verkeerde schoonmaakmiddelen gebruikt. Langdurige blootstelling aan UV-straling, zoals een plek in het zonlicht, kan het materiaal wat doen verkleuren.

Kromtrekken

Bij grotere afmetingen is het, mede door het gewicht, mogelijk dat acrylglas krom gaat trekken. Daarom is het bij sommige aanbieders mogelijk om een afdruk op acryl te combineren met een Dibond of Forex achterplaat.

Onderhoud van Acrylglas afdrukken

Het onderhoud van je foto is eenvoudig. Gebruik een zachte, droge doek voor het afstoffen en een mild, niet-schurend reinigingsmiddel voor vlekken of vingerafdrukken. Vermijd direct contact met scherpe objecten of agressieve schoonmaakmiddelen die het oppervlak kunnen krassen. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je acrylglasafdrukken er jarenlang als nieuw uit blijven zien.

Waar koop je een afdruk op glas?

  • GalleryColor levert de mooiste kwaliteit, door een foto af te drukken op fotopapier en deze te verlijmen tussen een laag acryl aan de voorkant en een laag Dibond aan de achterkant. Het beste van twee werelden!
  • Albelli levert heel betaalbare foto's op Plexiglas. Handig is dat ze zijn voorzien van een ophangsysteem.
  • Fotofabriek.nl print de foto direct op de achterkant van het acryl.
  • Acrylfoto.nl drukt de foto af op hoogwaardig fotopapier en het verlijmt ze achter acrylaat.
  • Fotoopglas.eu is gespecialiseerd in afdrukken op plexiglas.

Foto op glas kopen

Hieronder vind je enkele voorbeelden van aanbiedingen voor fotoafdrukken op acrylglas. 
Hier kun je alle andere afmetingen vinden.