Vind de beste online fotoservice

Waar laat je de mooiste foto's afdrukken?

Mooie foto's gemaakt? Wij vergeleken voor jou wie de beste afdrukken maakt en voor welke prijs. We keken onder andere naar de kwaliteit, de prijs, het assortiment en de levertijd. We onderzochten welke fotolabs jouw creativiteit het mooist tot zijn recht laten komen zonder dat je onnodig veel geld uitgeeft. 

Sommige fotoservices hebben producten in verschillende kwaliteiten. Als je kiest voor mooie Fine Art prints op echt fotopapier dan kost dat wat meer. Er is een duidelijk verband tussen prijs en kwaliteit. In deze top 6 vergelijken we de kwaliteit van de beste afdrukken van de getest fotolabs. Wil je meer weten over de verschillen, lees dan zeker verder.

DE BEST GETESTE FOTOSERVICE

Tip: kies op je laptop of computer ‘Open in nieuw tabblad’. Je kunt de aanbiedingen dan makkelijk vergelijken.

1. GalleryColor

GalleryColor is de winnaar van onze test, en vooral vanwege de fantastische Fine Art serie. Ze hebben de ruimste keuze uit professionele papiersoorten van Hahnemuhle en Canson. GalleryColor drukt je foto's af met een Epson SureColor P10000 of P20000, de topmodellen van deze gerenommeerde fabrikant, en UltraChrome Pro inkten. Je foto wordt een echt kunstwerk.

Maar ook de wat goedkopere serie van GalleryColor is de moeite waard. Opvallend is weer de ruime keuze in papiersoorten en glansgraden. En je weet dat je foto wordt afgedrukt door ervaren specialisten.

2. Profotonet

Profotonet gooit ook hoge ogen met haar Fine Art Prints. Ook hier werken mensen met passie voor goede fotoafdrukken. De keus in papiersoorten is zowel voor de Fine Art serie als de wat betaalbaarder afdrukken op Fuji fotopapier wat minder.

Bijzonder bij Profotonet is de mogelijkheid om je zwart-wit foto op de traditionele manier te laten belichten en ontwikkelen. Naast deze silver halide techniek heeft Profotonet ook een state of the art Piezography K7 Fine Art FibaPrint waarbij zeven tinten grijze inkt worden gebruikt. Smullen voor liefhebbers!

Behalve afdrukken op papier heeft Profotonet ook een erg groot assortiment fotoproducten op andere materialen.

3. Albelli

Albelli is een populaire fotoservice, en niet zonder reden. Ze hebben een veel breder assortiment dan bovenstaande fotospecialisten. Je kunt er eigenlijk voor al je fotoproducten terecht. Als het om afdrukken op papier gaat is de keuze heel overzichtelijk en laagdrempelig. 

Albelli staat bekend om haar kortingen. Om deze reden staat Albelli boven Smartphoto en CEWE, terwijl de kwaliteit vergelijkbaar is. Het is raadzaam om eerst onze pagina met kortingscodes te bezoeken als je bij Albelli wilt bestellen.

4. Smartphoto

Smartphoto gaat verder dan alle anderen in haar assortiment fotoproducten en fotocadeaus. Ze kunnen bijna alles met jouw foto bedrukken. We hebben die producten niet allemaal bekeken, maar gezien de reputatie van Smartphoto is de kwaliteit daarvan ook ruim voldoende. Smartphoto.nl heeft de hoogste TrustPilot score van alle deelnemers: 4,7 op de schaal van 5. Dat betekent dat de klanttevredenheid groot is.

5. CEWE

CEWE is een erg groot bedrijf dat in heel Europa fotoprints levert. Ze verzorgen ook de fotoservice van verschillende winkelketens. Deze fotoservice van Duitse oorsprong wint bijna elk jaar een TIPA Award. Het assortiment is uitgebreid, de levertijden zijn echter wat langer.

6. Fotofabriek

Fotofabriek is een modern Groningens bedrijf dat snel groeit en van alle markten thuis is. Ze werken en leveren snel: je hebt je afdrukken doorgaans de volgende dag al in huis. Met de kwaliteit zit het wel goed. Het assortiment aan fotoproducten is uitgebreid. Sympathiek is dat ze bij Fotofabriek aandacht hebben voor duurzaamheid.

Foto afdrukken: prijs en kwaliteit

Zoek je niet perse de beste, maar vooral de voordeligste fotoafdrukken? Kijk dan eens in het overzicht van de goedkoopste fotoafdrukken. Je vindt er voor alle afmetingen de beste prijs.

Op onze pagina met kortingscodes vind je een actueel overzicht van acties en actiecodes. Deze worden elk uur automatisch gecheckt bij de aanbieder. Er zijn vandaag 37 acties en kortingcodes van CEWE, Smartphoto, Tenstickers, HEMA, Yourdecoration, Colorland, Tegeltje, Ontwerp-zelf, Pixum

Het beste compromis? Als je niet veel geld wilt uitgeven en toch een behoorlijk goede kwaliteit wilt zouden we beginnen bij CEWE. Ze hebben een uitgebreid assortiment en een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. 

Testen en vergelijken van de beste fotoservice

Er zijn online heel veel aanbieders te vinden voor het afdrukken van foto's. De meeste van deze fotoservices hebben een breed assortiment. Welk fotolab is het beste? Dat is niet helemaal los te zien van de fotoproducten die je er bestelt. Toch is er wel iets te zeggen over de algemene kwaliteit van deze fotolabs.

Een objectieve vergelijking van fotoprints is lastig, want de kwaliteit van de afdruk is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het aangeleverde fotomateriaal en het gewenste eindresultaat. Het is vaak een kwestie van smaak. Binnen een fotolab worden verschillende printers gebruikt voor verschillende producten. Ook de ervaring van de operator van de afdrukmachines beïnvloedt de kwaliteit. Er komt nog steeds handwerk bij kijken.

Realiseer je dus dat testen en vergelijkingen van fotolabs subjectief zijn. In de meeste testen zijn er maar één of twee producten is vergeleken per aanbieder. De uitslag is bovendien een momentopname. Fotoprinters en onderdelen daarvan kunnen intussen zijn vervangen of opnieuw gekalibreerd. 

Verderop in dit artikel noemen we de testresultaten van organisaties als de Consumentenbond, TIPA en Kassa.

Welke fotoservice gaat jouw foto's afdrukken?

Heb je weinig eisen en wil je een aantal redelijke prints of een simpel fotoboekje? Kies dan gewoon de goedkoopste en zoek vooral naar aanbiedingen. De concurrentie in dit segment is erg hoog. De kwaliteit van de goedkoopste serie van de bekendste fotoservices verschilt daarom niet veel. 

Wil je een dierbare foto aan de muur, om elke dag weer te bekijken? Investeer dan in een goede afdruk op een mooi formaat en verdiep je in het goed aanleveren van het fotomateriaal en in de keuze uit verschillende papiersoorten. Wil je nog een stapje verder en wil je museumkwaliteit? Vierdiep je dan in de kwaliteiten van professionele Fine Art fotoafdrukken.

Een belangrijk onderscheid in kwaliteit is het papier waarop de foto's afgedrukt worden. De goedkopere afdrukken worden geprint op eenvoudig papier. Hoewel dat tegenwoordig uitstekende resultaten geeft zul je als je goed kijkt altijd een raster of puntjes kunnen zien van dichtbij. De duurdere fotoafdrukken worden op een speciale inktjetprinter geprint (Giclee) of belicht en ontwikkeld op fotochemisch fotopapier. Dat laatste geeft egale kleurvlakken en een mooiere kleurweergave.

Kijk vooral welke afdrukcentrale jouw wensen kan vervullen en of dat met jouw budget kan. De goedkopere series van de fotoservices bieden in 't algemeen mindere kwaliteit dan de duurdere, maar echt slechte afdrukken zal je niet snel ontvangen - mits de kwaliteit van je foto goed is natuurlijk.

Verwacht je echt professionele resultaten dan is het een ander verhaal. Je komt dan uit bij specialisten als Profotonet en vooral GalleryColor. Hier werken vakmensen die je foto's afdrukken op het fotopapier van je keuze. Laat je verrassen door de vele mogelijkheden en kwaliteiten van Fine Art prints. Deze afdrukken zijn geschikt voor musea en galerieën. Uiteraard betaal je hiervoor meer.

De testen van TIPA, Consumentenbond en Radar

Verschillende professionele organisaties en consumentenorganisaties hebben onderzocht wie de beste foto's afdrukt. De winnaars zijn niet altijd dezelfde. Dat komt bijvoorbeeld omdat niet alle formaten foto's op dezelfde manier worden afgedrukt. Bij de betere aanbieders kun je bijvoorbeeld kiezen uit verschillende soorten fotopapier. Ook werd er soms maar een klein aantal aanbieders tegelijk getest.

Toch komen een paar namen van fotocentrales steeds naar boven. Zij leveren blijkbaar een vrij constante kwaliteit. In de relatief goedkope consumentensector zijn dat meestal CEWE en Albelli. De eerste won de TIPA-award en de tweede werd bijvoorbeeld als beste getest door de Consumentenbond. Je kunt je foto's gerust aan hen toevertrouwen.

In de wat duurdere professionele klasse vallen Profotonet en Gallerycolor. We raden ze aan voor bijvoorbeeld een galerij, een trouwalbum of een bijzondere foto thuis aan de wand.

Klanttevredenheid

Een belangrijke vraag bij het vinden van de beste fotoservices: wat vinden de klanten eigenlijk? Het bekendste platform dat gebruikersreviews verzamelt is Trustpilot. Er zijn een paar afdrukservices die eruit springen: Smartphoto met een score van 4,7 op een schaal van 5, en Colorland met een score van 4,6. Profotonet en CEWE behalen elk 4,5 punt. Albelli, Nikkel-art en Gallerycolor behalen  met 4,4 op een schaal van 5 ook een mooi resultaat.

Deze scores zeggen vooral iets de ervaring ten opzichte van de verwachting, en over de klantenservice. Ze zijn in mindere mate een indicator van de absolute kwaliteit.

Welke fotoservice heeft de beste kwaliteit?

Twee fotolabs springen er wat ons betreft uit vanwege de fantastische kwaliteit van hun Fine Art fotoafdrukken.

De betere fotoservices

Van onderstaande fotoservices weten we dat ze goede kwaliteit leveren. Ze hebben elk prijzen in de wacht gesleept of zijn het best getest door betrouwbare organisaties. Het is de moeite waard om ze te vergelijken. Dit zijn de fotolabs waar wij zelf zouden beginnen:

Je foto afdrukken morgen in huis?

De foto's van Fotofabriek heb je het snelst in huis: doorgaans de volgende dag. Ook Fotogeschenk kan de volgende dag leveren als je vóór 15.00 uur bestelt. De levertijd van fotoboeken is meestal wat langer. Sommige fotoservices bieden een spoedlevering aan tegen een kleine toeslag.

Demopakketjes

Nog steeds onzeker? Een handig hulpmiddel voor je keuze zijn de demo-pakketjes die je bij sommige aanbieders kunt aanvragen. Deze bevatten matte en glanzende foto's op verschillende soorten papier, soms ook op andere materialen en soms zelfs een klein fotoboekje. Je betaalt hier wel een klein bedrag voor.

Zoeken in fotoproducten

Geen zin om al die websites van de verschillende aanbieders af te struinen? We hebben een handige zoekfunctie waarmee je in één keer het assortiment van een groot aantal verschillende fotoservices kunt doorzoeken.

Fotoboeken vergelijken

Wil je een fotoboek maken? Kijk dan ook eens bij onze tips over het kiezen van de mooiste fotoboeken. Fotoboeken zijn een handig en betaalbaar alternatief voor losse afdrukken. Maar wist je dat er ook losbladige fotoboeken bestaan? Je kunt je prints dan eenvoudig wisselen. We hebben ook nog veel tips voor het maken van een fotoboek voor je. 

Tips